снимка Startphoto

Тайбе Юсеин и Биляна Дудова над всички на държавното първенство по борба

15 January 2023
Автор: start-photo.bg

Най-изявените ни състезателки по борба през последните години Тайбе Юсеин и Биляна Дудова триумфираха с титлата в своите категории на държавното лично първенство, което се провежда в Сливен. 

 

Капитанката на националките ликува в по-горната за нея категория в дебюта при 65-килограмовите. Юсеин постигна 4 победи без да даде точка – две с туш и две с технически туш. На старта световната и трикратна европейска шампионка тушира Рая Кьосева, после се наложи над Валентина Кожухарова (10:0), на полуфиналите отново тушира, този път Ралица Пенева, а на  финала преодоля и съотборничката си от ЦСКА Гергана Стоянова (10:0). Бронзовата олимпийска медалистка получи и приза за най-резултатна състезателка на първенството.

 

Дудова пък триумфира в категория до 62 кг също след 4 победи. На финала световната и европейска шампионка от 2021-а в по-долната категория се наложи над Мими Христова, №1 в Европа от 2020-а, която направи дебют при 62-килограмовите. Битката завърши 4:4. Христова поведе с 4:0 в първата част, после Дудова намали изоставането с 4:2, а в последните секунди атакува за нови две победни точки.

 

Двете се срещнаха и в групите, а двубоят отново бе спечелен от Биляна с 6:2. Състезателката на „Юнак Локомотив“ (Русе) победи в групите още Мирослава Великова с технически туш, а на полуфинала също взе победата с технически туш – 10:0 срещу Любов Антова.

 

Дудова, която е световна и 4-кратна европейска шампионка в три различни категории, взе приза за най-технична състезателка на първенството. И бе наградена от генсека на БФ Борба Валентин Райчев, олимпийски шампион от Москва 80.

 

Другата ни бронзова олимпийска медалистка Евелина Николова (“Ангел Гочев”, Созопол) не остави съмнения за превъзходството си в категория до 57 кг, като две победи взе с туш – срещу Петя Петрова и Емел Мустафова, а на финала бе категорична срещу Сезен Белберова – 7:0.

 

При 68-килограмовите София Георгиева не допусна изненада, като за първото място се пребори със Сийка Иванова – туш.

 

Първа титла при жените за отбора на „Михо Дуков“ (Шивачево) пък донесе Михаела Михова. В категория до 53 кг тя записа 3 победи с туш, а в ъгъла й стоеше именитият Михо Дуков, трикратен европейски шампион и сребърен медалист от олимпиадата в Москва през 1980 г. На старта момичето от Шивачево преодоля Магдалена Върбанова, после Ванеса Бръмчева, а на финала и Никол Крумова.

 

В отсъствието на Мария Оряшкова в тежка категория до 76 кг ликува унгарката Жанет Немеш. Състезателката на „Юнак Локомотив“ (Русе) постигна две победи с технически туш с 10:0 срещу Ванеса Калоянова и туш срещу Гизем Неджмидин.

Оряшкова обаче бе в залата и се изяви като треньор за своя клуб "Челопеч". Тя пропусна първенството, тъй като още се възстановява от операция.

 

В останалите категории шампионки станаха:

50 кг Емине Осман, „Станка Златева“ (Сливен)
55 кг Ирена Бинкова, „Юнак Локомотив“ (Русе)
59 кг Фатме Шабан, „Лютви Ахмед“ (Разград)
72 кг Ванеса Георгиева, „Берое“ (Стара Загора).

Днес е надпреварата в свободния стил при мъжете. Схватките започват от 10 ч в зала „Васил Левски“. И ще бъдат излъчвани на живо на сайта на БФ Борба.

 

Водещо новини