снимка Костадин Андонов

Георги Вангелов с титла от турнир в Букурещ

31 July 2022
Автор: start-photo.bg

Георги Вангелов спечели златен медал за България от силния турнир по борба в Букурещ (Румъния). Родните състезатели стигнаха до общо осем отличия от надпреварата.


На финала при 61-килограмовите на свободния стил Вангелов, който е пети от олимипйските игри, надви киргиза Улубек Жолдошбеков с 6:4. В същата категория Стилян Илиев се окичи с бронз. В малкия финал младият национал се наложи над молдовеца Игор Чичиои.

 
Опитният Владимир Дубов пък взе сребро. В решителната схватка при 65-килограмовите световният и европейски вицешампион от 2013-а отстъпи на казахстанеца Алибек Османов с 2:6.

 

Сребро заслужи и Илия Христов (92). Съперниците бяха по-малко в категорията, затова се бориха всеки срещу всеки, а българинът постигна две победи и загуба.

 

На крачка от отличията останаха Михаил Георгиев (74) и Димитър Ангелов, които загубиха битката за бронза и се наредиха пети.

При жените Биляна Дудова взе бронза в категория до 62 кг. В спор за отличието световната и четирикратна европейска шампионка от по-долната категория бе категорична срещу французойката Ирис Тиебо - 11:0.

 

Мими Христова (65 кг) се нареди втора. Жребият бе отредил европейската шампионка от 2020-а да излезе директно във втория кръг срещу румънката Виктория Адам. Но в последния момент домакините включиха още една своя представителка в категорията и промениха реда на срещите. Така без да загрява Мими трябваше да излезе срещу китайката Жиа Лонг и очаквано загуби. Но в следващите две срещи се реваншира с технически туш 10:0 срещу румънките Виктория Адам и Бианка Ана Мария Андеарс, за да заслужи сребърното отличие.

 

Със сребро се окичи и София Георгиева (68). В решителната схватка националката победи Далма Канева (Италия) с 10:0.

 

На стълбичката се качи и Денис Демиров (55 кг), европейски вецешампион до 23 г. в класическия стил, който взе също сребро.

Така равносметката до момента е титла, 5 сребърни и 2 бронзови медала.


Наш съдия на турнира е Светлен Генчев.

 

Днес за бронза ще спорят Евелин Русев (86) и Ислам Адизов (125) в свободния стил.  Схватките стартират от 9,30 часа.

 

На турнира участват състезатели от над 25 държави.

 

 

 

Водещо новини