снимка Start-photo

Банско приема на 19 март квалификационния кръг от световните серии на Freeride World Tour

17 March 2022
Автор: start-photo.bg

Банско за поредна година посреща световния спортен елит. Звездите на екстремните ски и сноуборд ще открият красотите на Пирин и банското гостоприемство. Поводът е международното състезание по фрийрайд 3 * Freeride World Qualifier, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour, което ще се проведе на 19 март.

 

Стартовата височина е 2746 м от самия връх  „Тодорка“, а денивелацията/вертикално спускане - 350-400 м. Дължина на спускане: 800-1000 м. Наклон: 30′ - 55′.

Стартът на състезанието в събота е от 9:30. Категориите са 4 - ски (мъже) - ски (жени) – сноуборд (мъже) - сноуборд (жени) Всеки един участник ще има право само на едно спускане, без предварително каране на склона. Участие в състезанието ще вземат 60 фрирайдъри от 15 държави, сред тях над 20 българи. Симеон Павов - Freeride team BG - Ски М Боряна Анелова - Freeride team BG - Ски (жени).


"От много време очаквам да има състезание на любимия ми склон в България, а именно Северната стена на връх Тодорка. Голямо преимущество е, че съм карал този склон и преди, познавам релефа и съм го наблюдавал през сезона, което не винаги имам възможността да направя преди голямо състезание. Надявам се времето в събота да е с нас и условията да са благоприятни, за да мога да покажа най-доброто от себе си“, коментира Симеон Павов.

 

Петима съдии ще оценяват участниците. Финалната оценка се формира от следните критерии: - Трудност на линия - Контрол - Лекота - Техника – Скокове.

Андрей Балевски, рейс директор на състезанието разкри и последни подробности около него -  Подготовката на състезанието върви по ноти. По най-важните аспекти сме на 90 % готови. Благодарение на експертите от avalanche.bg имаме направени профили на снежната покривка по определен график. Стабилността на снега е изключително важна за безопасното провеждане на събитието. Очакваме благоприятни обстоятелства до края на седмицата. Това също е една от най-снежните зими в последните над 10 години, 579 см. е новият сняг на 2200 м.н.в. / измерванията са правени на всеки снеговалеж/, слегналият вече сняг надвишава на места 300 см. Очакваме на 19 март да наблюдаваме най-добрите в дисциплината фрирайд на епичния склон на вр. Тодорка.

 

Очакваме Ви на горна станция на лифтовете Бъндерица 2 и Плато!“, заяви Балевски.

Фен зоната ще е до горна станция на лифт Бъдерица 2 (2550м.), което автоматично я прави най-високо ситуираната зона за фенове на състезание в зимните спортове.

До там ще може се стига с билет за кабинката) в който ще са включени и лифтовете Бъндерица 1 и 2 или с нормалните лифт карти. Партньорите на състезанието са подготвили интересни награди и игри за публиката. Световните квалификации Freeride World Qualifier (FWQ)- Световната квалификационна верига е предназначена да развива таланта и уменията на бъдещи спортисти. През новия сезон стартове от този ранг ще има още в Австрия, Русия, Швейцария, САЩ, Япония, Франция и Канада. Състезателите натрупват точки, участвайки в 60 събития, проведени по целия свят (включително четиридесет в Европа). Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди) и съответния регион на събитията: · регион 1 обхваща Европа, Азия и Океания · регион 2 обхваща САЩ, Канада, Чили и Аржентина.

Водещо новини