снимка Костадин Андонов

Биляна Дудова и Георги Вангелов качват категории за „Дан Колов – Никола Петров“

16 February 2022
Автор: start-photo.bg

Двама от най-изявените ни състезали в борбата Биляна Дудова и Георги Вангелов ще се борят в по-горните за тях категории на турнира „Дан Колов – Никола Петров“. Надпреварата започва утре във Велико Търново.


Дудова, която е настояща световна и европейска шампионка, ще стартира при 62-килограмовите, където една от основните й съпернички ще бъде лидерката в тази категория Тайбе Юсеин. В началото на сезона двете направиха шампионска дуел, като се изправиха една срещу друга на държавното първенство в Сливен. Оспорваната битка предложи много емоции и напрежение и бе спечелена с инфарктното 2:1 от Тайбе Юсеин.

 

Георги Вангелов, носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2019 г., ще стартира при 61-килограмовите. По време на лагера в Тетевен асът ни направи тренировки с индиеца Рави Кумар, от когото загуби на олимпиадата в по-долната категория до 57 кг. По-късно днес ще стане ясно в коя категория ще се бори сребърният медалист от игрите Токио 2020.


Турнирът в свободния стил ще пропуснат двама от водещите ни борци – Микай Наим, който бе покосен от COVID-19 и не успя да се възстанови, както и европейският вицешампион от 2021-а Мирослав Киров. На една от последните тренировки той разтегна връзки на коляното. На тепиха обаче ще излизят всичките ни по-изявени състезатели – Али Умарпашаев (74), Джемал Али (79), Ахмед Магамаев (86), Ахмед Батаев (92), Георги Иванов (125).

 

В българския отбор дебют на турнира ще направят и много млади състезатели. За първи път на международния тепих ще стартира и натурализираният у нас дагестанец Рамазан Рамазанов, който на държавното първенство през януари спечели безапелационно титлата в категория до 70 кг и бе обявен за най-техничен борец в свободния стил.

Водещо новини