снимка Костадин Андонов

Исторически финал за Йосиф Миладинов на Игрите в Токио

30 July 2021
Автор: start-photo.bg

Историческо постижение за българското плуване на олимпийските игри в Токио. 18-годишният Йосиф Миладинов се класира за финала в дисциплината 100 м бътерфлай, след като завърши втори в първия полуфинал с време 51.06 секунди. Плувецът от Пловдив беше изпреварен единствено от олимпийския първенец на 200 метра бътерлай и европейски шампион от Будапеща 2021 Крищоф Милак.

 

Миладинов влезе сред най-добрите осем с четвърти резултат. Най-бърз преди финала беше световният рекордьор Каелъб Дресел (САЩ) с нов олимпийски рекорд от 49.71 секунди. Преди Миладинов е още швейцарецът Ное Понти с 50.76 секунди. Финалът е утре в 4:30 ч.

 

За последно България е имала олимпийски финалист в плуването на Игрите в Сеул през далечната 1988 година. Тогава Таня Богомилова печели първата и единствена до момента за България титла в “синия” спорт – на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева извоюва още два медала – сребърен на 100 метра бруст и бронзов на 200 метра бруст, припомня "Спортал". 

 

Освен това на Игрите в Сеул Богомилова стига до финал и на 200 метра бруст, където завършва четвърта. На същия форум България има още един индивидуален финалист в плуването – това е Антоанета Струменлиева, която се нарежда осма на 800 метра свободен стил. Успешното представяне на страната ни допълва финалът в женската смесена щафета на 4 по 100 метра – Бистра Господинова, Таня Богомилова, Невяна Митева и Наташа Христова, която завърша на шеста позиция. 

 

Водещо новини