снимка Костадин Андонов

Наш талант в борбата на европейски финал

15 June 2021
Автор: start-photo.bg

Българският талант в борбата Сали Салиев ще се бори за титлата на европейското първенство за кадети, което се провежда в Самоков. Родният представител в категория до 92 кг на свободния стил постигна три победа на шампионата, като последната бе над Тамаз Николешвили (Грузия) с 2:1 в полуфиналите. Утре за златото Салиев ще спори срещу руснака Кантемир Суанов.

Другите ни двама представители загубиха срещите си за малкия финал и останаха пети. Серджан Юсеинов (48) бе спрян от арменеца Сергис Бегоян с 5:16, а Дянко Дянков (65) отстъпи на грузинеца Гиорги Гогричиани с 1:4. 

Утре започва надпреварата при кадетките.

Турнирът бе открит от спортния министър Андрей Кузманов. "Борбата е един от емблематичните спортове за нашата държава, която винаги е радвала спортната ни общественост с успехите си - каза той. - Надявам се, че и този път организаторите, в лицето на БФБ и Община Самоков, ще превърнат състезанието в един празник и всички участващи ще се почувстват като у дома си. Пожелавам успех на всички състезатели. Нека победят най-добрите.”

Председателят на БФ Борба Христо Маринов изказа благодарност към спортния министър за подкрепата, която министерството оказва на този спорт у нас и му връчи комплект медали от европейския шампионат.

 

А Родика Якши, член на Борда на Международната федерация по борба, благодари на министър Кузманов и на БФБ за организирането на три големи първенства в България през тази година.

 

На официалното откриване присъстваха още кметът на Община Самоков Владимир Георгиев и областният управител на Софийска област Радослав Стойчев.

На първенството сили меря борци от 34 държави.

Водещо новини