снимка Костадин Андонов

От Перник до световния връх

14 May 2021
Автор: start-photo.bg

Българският спорт е прославен от стотици големи шампиони и достойни личности. В новата му история обаче не са много хората, за които впечатленията в спорта и живота да са изцяло позитивни.

 

В края на миналата седмица последният световен шампион на България в мъжката борба Иво Ангелов премина от мечтата и победите през загубата и разочарованието, за да стигне до признанието с чисто сърце в края на една славна кариера: „Давах всичко от себе си всеки ден и постигнах много.“ Олимпийската квалификация в София се оказа последното състезание за родения в Перник борец. Така той завърши изпълнения с успехи път, за да тръгне по нов в търсенето на победи.

 

За статистиката ще останат неговите титли и медали. Иво Ангелов преодоля загубата на олимпийските игри в Лондон, за да може през 2013-а да стане европейски и световен шампион и да получи заслужено приза Спортист на годината. В началото на същата година на бял свят се появи и дъщеричката му Яна. През май 2015-а, в разгара на подготовката си за световното първенство в Лас Вегас и за атаката на олимпийските квоти, борецът вече се радваше и на своя син Иво. Няколко месеца по-късно заболяване попречи на Ангелов да се подготви добре за олимпийските квалификации. Така си отиде мечтата за Рио, но не и тази един ден на триумфира на олимпийски игри.

 

Повече от две десетилетия по-рано на 37 г. борецът на века Валентин Йорданов остава на тепиха за още 4 години с една единствена идея – да отиде в Атланта и да покори олимпийския връх. По ирония на съдбата отлагането на Игрите в Токио направи така, че Иво Ангелов получи шанс да направи финален опит към голямата цел. За съжаление, в спорта и живота историята никога не се повтаря.

 

Извън цялия този славен разказ Иво Ангелов се превърна и продължава да бъде за пример с обществената си дейност. Участва в благотворителни кампании, отказвайки се от своята заплата, построи детска площадка с премия от състезание, превърне се в движещата сила, която доведе до успешен край ремонта на залата по борба в Перник.

 

Затова успехът не се измерва само в титли и медали. Пред Иво Ангелов има нови цели и той ще ги атакува със същата сила и амбиция. Защото в края на своята кариера е чист пред съвестта си, изминавайки пътя от Перник до световния връх.

Водещо новини