снимка Костадин Андонов

Иво Ангелов излиза за олимпийска квота в "Арена Армеец"

04 May 2021
Автор: start-photo.bg

Световният и европейски шампион по борба Иво Ангелов ще направи нов опит да се класира за олимпийските игри в Токио. Той ще поведе отборът ни в класическия стил на последния квалификационен турнир, който ще се проведе от 6 до 9 май в столичната "Арена Армеец".

 

И на двете пресявки до момента – на Мондиал 2019 и турнира в Унгария през март, капитанът на националите стигна до четвърфиналите в категория до 60 кг на класическия стил. Сега в София само финалистите взимат визи за Токио 2020, които не са поименни.

В останалите категории старши треньорът Армен Назарян е заложил на Дейвид Димитров (67), носител на златния пояс „Никола Петров“, Айк Мнацаканян (77), бронзов медалист от световно и европейско първенство, Даниел Александров (87), сребърен медалист от Евро 2020, както и на младия Радослав Георгиев в категория до 130 кг.

 

В свободния стил селекционерът Валентин Ангелов направи една промяна след първата пресявка. В категория до 65 кг квота ще гони шампионът на България от по-долната категория Рухан Расим, вместо опитният Владимир Дубов. В останалите категории на тепиха ще излязат натурализираните у нас чеченци Али Умарпашаев (74), Ахмед Магамаев (86) и Ахмед Батаев (97), а в категория до 125 кг сили ще мери Георги Иванов, шампион на България при юношите и мъжете.

 

При жените вакантните 3 квоти ще преследват европейската шампионка Мими Христова (68), Сезен Белберова (53) и Мария Оряшкова (76).

 

На тепиха в София ще излязат близо 500 състезатели или 458 състезатели от 84 държави, показват заявките, крайният срок за участие приключи днес.

Сред тях са и 7 олимпийски медалисти. Единият от тях е сред потенциалните съперници на нашия Айк Мнацаканян. Кореецът Ким Хуонву е олимпийски шампион от Лондон 2012 и бронзов медалист от Рио 2016. В същата категория квоти ще преследват Фатих Ченгиз (Турция), двукратен №1 в света, както и настоящият еврошампион Шмаги Болквадзе (Грузия).

 

А сред евентуалните съперници на Даниел Александров в категория до 87 кг на класическия стил ще бъде олимпийският шампион от Рио 2016 Давид Чакветадзе (Русия).

 

Останалите олимпийски медалисти в София са трети от игрите Рио 2016

74 кг св. стил - Сонер Демирташ (Турция)
97 кг св. стил - Алберт Саритов (Русия)


60 кг кл. стил Стиг Андре Берге (Норвегия)

67 кг кл. стил – Расул Чунайев (Азербайджан).

 

При жените в категория до 62 кг идва Жаклин Кастийо (Колумбия), трета от игрите Пекин 2008 и Лондон 2012. В същата категория България вече има квота ,спечелена от Тайбе Юсеин.

До момента страната ни има 5 квоти. Останалите са спечелени от Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57), Кирил Милов (97 кг, кл.стил) и Георги Вангелов (57 кг, св. стил).

 

Турнирът ще бъде без публика заради противоепидемичните мерки за COVID-19.

Водещо новини