снимка Костадин Андонов

Четири медала за борците ни на "Дан Колов - Никола Петров“

10 April 2021
Автор: start-photo.bg

Българските състезатели спечелиха четири медала в първия ден с финали от турнира "Дан Колов - Никола Петров", който стартира в четвъртък и се провежда в пловдивската зала "Сила". 

 

София Георгиева грабна титлата, след като в категория до 65 кг постигна 4 победи, а в последната решителна схватка се справи и с латвийката Елма Зейдлере – 5:2. Със сребро остана Недялко Петров в категория до 55 кг на класическия стил след загуба на финала от турчина Адем Озун – 3:7. С бронз се окичиха Стефан Григоров (55 кги Росиан Дермански (82) в класическия стил.

 

Още трима българи ще спорят днес за титлите в своите категории. При най-леките до 57 кг на свободния стил Микяй Наим срази с технически туш 11:0 за 2,50 мин Хафъз Джан Хасдемир (Турцияи ще излезе срещу украинеца Володимир Боруков. В категория до 130 кг на класическия стил Радослав Георгиев се справи с турчина Мохамед Хамза Бакър – 3:1 и за титлата излиза срещу друг турчин – Фатих Боскурт.

 

При жените за първото място ще се бори Мария Оряшкова (76), която на полуфиналите победи Татяна Рентера (Колумбия). И златото излиза срещу унгарката Немет Земет, която е с квота за Токио.


А в очакваният с интерес сблъсък при жените еврошампионката Мими Христова победи носителката на световната купа в категория до 72 кг Юлияна Янева с 6:2. Срещата бе от третия кръг в категория до 68 кг, като двете спорят за титулярното място в категорията. Съперничките са 5 и се борят всяка срещу всяка.

 

Останалите ни представители в снощните полуфинали загубиха, но днес ще продължат битката за бронза. При 65-килограмовите на свободния стил Иван Стоянов не успя да вземе реванш от румънеца Стефан Коман за поражението си на „Петко Сираков – Иван Илиев“ преди две седмици, като този път отстъпи с 0:10. Утре Коман ще излезе за титлата срещу аржентинеца Августин Дестрибатс, който на завършилите панамерикански игри, спечели квота за Токио 2020.


В категория до 74 кг на свободния стил Михаил Георгиев също продължава битката за бронза след поражение от Джамал Ебади (Иран) с 2:5. Друг иранец обаче спря Даниел Александров в категория до 82 кг на класическия стил. Махади 
Фалахамидабади се наложи с 6:3.

 


Водещо новини