снимка Костадин Андонов

Парични премии за състезателите за представянето на европейското по джудо

24 November 2020
Автор: start-photo.bg

Българската федерация по джудо връчи традиционно премии на състезателите след края на европейското първенство за мъже и жени, което се проведе в Прага. Ивайло Иванов спечели сребърен медал в категория до 81 кг, а на пето място завършиха Борис Георгиев (до 100 кг), Янислав Герчев (до 60 кг) и Ивелина Илиева (до 57 кг). Общата премия, която получиха състезателите, е 16500 лева.

 

Президентът на федерацията доц. д-р Румен Стоилов заяви, че е изключително доволен от представянето с Прага.

 

 "Всички казват пето място, но тези състезатели играха за трето място, а в този спорт конкуренцията е жестока. Затова аз лично оценявам изключително високо тези резултати. Постигнахме четири финала, дали е малък или голям не е важно. Ние никога не сме имали такъв резултат", каза Стоилов, който беше избран и на ръководен пост в европейската федерация.

 

"Джудото по принцип е четвърти-пети спорт в света по популярност. Радващо е за Ивайло, той е един утвърден състезател, ние винаги сме сигурни, че ще вземе медал. Янислав Герчев и Ивелина Илиева малко не им достигна за отличие. Най-радващото е за Борис Георгиев, който за първи път участва на европейско първенство и да стигне до пето място е голям успех. 2022 година европейското първенство ще се проведе в София и се надяваме на поне 4-5 медалисти", каза вицепрезидентът на Българската федерация по джудо Даме Стойков, който е прекарал COVID-19 и препоръча на хората да спазват правилата.

 

"Аз прекарах коронавируса много тежко, отслабнах 20 кг за 20 дни, беше ужасно. Затова трябва да спазваме мерките, които държавата определи. Аз 25 дни бях в болница в плевмония", добави Стойков.

 

Старши треньорите Атанас Герчев заяви, че можем да сме доволни от състезанието.
"Оценката за това състезание е много добра. Можеше да постигнем и повече, но и в същото време можеше да си тръгнем рано като големи отбори като Израел, който не дочака финалите. Можем да сме доволни от шампионата. Ще си направим извод и за загубите, но имаме време да поправим всичко. Ако държавата реши, че няма да можем да се готвим, ще изпълним техните решения. Всеки състезател сам, колкото може, ще се подготвя. Надявам се да разрешат на олимпийските спортове да тренират, но ако държавата се затвори, ние ще се съобразим", коментира Герчев.

 
Състезателите заявиха, че осъзнават грешките си и не са напълно доволни от представянето си.

 

"За мен това пето място не е успех. Ако в края на деня не си се качил на почетната стълбичка, не е успех. Успехът е, когато спечелиш медал. Аз знам къде сгрешим, но продължавам да работя. Очаквам с нетърпение следващата година", каза Ивелина Илиева, която е била без своя треньор Свилен Скерлев заради положителна проба за коронавирус.

"Яд ме е, че не успяхме да чуем българския химн. Не се отказвам. Добре се справих, не перфектно, защото перфектно е да си шампион. Продължавам да се боря и дано следващият път да чуем български химн. Надявам се нещата да вървят по-добре и ще вървят, защото има уважение между спортисти, треньори и ръководство на федерацията. Доволен съм от себе си от състезанието, но до финала. Не съм доволен от финала, не успях да се сборя, допуснах грешка и загубих. Ще работим като екип и се надявам на следващите състезания тези грешки да не се допуснат и да сме на върха", каза сребърният медалист Ивайло Иванов.

"Това реално за България е голям успех и ако не беше ръководството на федерацията то нямаше как да се случи. Относно състезанието имам смесени чувства. Моята грешка беше, че имах една единствена ясна цел - да стана европейски шампион. Бях много добре подготвен физически и психически. Затова ме е яд, а след загубата на полуфинала не успя да се мобилизирам и да си взема медала", каза Янислав Герчев.

"Достойно се представих, но не толкова успешно за мен. Аз искам да благодаря на Ивайло Иванов, с който тренирам постоянно в последната година. Той е състезател от световна класа и ме дърпа напред. Трябва още да работя обаче, за да стане топ състезател в тази категория. Засега това е една добра заявка за предстоящите години", каза дебютантът Борис Георгиев.


Водещо новини