снимка Костадин Андонов

Световна купа заменя мондиала по борба в Белград

12 November 2020
Автор: start-photo.bg

Индивидуална Световна купа ще замени предвиденото за средата на декември световно първенство по борба за мъже и жени. Международната централа се принуди да смени формата на състезанието в Белград, след като водещи сили спряха своите състезатели за турнира заради пандемията от коронавирус. Към момента датите на Световната купа остават непроменени - 12-20 декември.

 

Заради пандемията някои от държавите отказаха участие на мондиала, като страните от Океания и Латинска Америка, а други трудно се възстановяват от ограниченията за пътуване. Сред тях са една от световните сили САЩ и винаги устремената към медали при жените Япония. Затова не бе спазено основното изискване на UWW за провеждане на шампионата, а именно, да бъде гарантирано присъствието 8 от 10-те най-добри отбора и 70 процента от състезателите, участвали на световното през 2019-а.

„В условията на пандемия най-важна е безопасността, а заради продължаващото разпространение на коронавируса, не сме в състояние да проведем пълноценно световно първенство – обяви Ненад Лалович, президент на UWW. – Но има страни и борци готови да се състезават и ние ще им предоставим тази възможност. Продължаваме да работим върху формата на световната купа, която да е на най-високо световно ниво. Тя ще има солиден награден фонд от 300 000 швейцарски франка, разпределен в 30-те теглови категории.”

Същевременно изборният конгрес на UWW бе пренесен за 2021-а, а годишната конференция ще бъде в онлайн формат в края на годината.

Водещо новини