Рестарт в борбата със зрелищни схватки в Ловеч

14 October 2020
Автор: start-photo.bg

Най-добрите български борци се готвят за рестарта на сезона, който за тях ще се състои тази седмица в Ловеч. Там от четвъртък до неделя ще се проведе държавния личен-отборен шампионат в трите стила. Надпреварата ще е генерална репетиция за световното първенство в Белград през декември.

 

В класическия стил с най-голям интерес се очаква сблъсъкът между капитана на националите и световен шампион от 2013-а Иво Ангелов и младия талант Едмонд Назарян, който спечели титлата при дебюта си на европейско първенство за мъже през февруари. По предварителни заявки и двамата ще се борят в категория до 60 кг.

На тепиха се връща и Айк Мнацаканян, бронзов медалист от световно и европейско първенство, който след мондиал 2019-а направи операция на ръката. Натурализираният у нас арменец ще стартира при 77-килограмовите, където основен негов конкурент за титлата ще е проспериращият Стоян Кубатов, трети от Евро 2019 до 23 г.

 

Двукратният носител на пояса „Никола Петров” Даниел Александров ще се бори при по-тежките до 82 кг.


С интерес се очаква и сблъсъкът  в категория до 87 кг между еврошампиона от 2017-а Тарек Абдеслам и Йоан Димитров, сребърен медалист от Евро 2017 до 23 г.


В свободния стил повечето национали също смениха категориите и ще се борят при по-тежките. Носителят на златния пояс „Дан Колов” Георги Вангелов ще стартира при 61-килограмовите. А световният и европейски вицешампион от 2013-а Владимир Дубов ще мери сили в кат. до 65 кг. При най-леките до 57 кг ще се бори Микяй Наим, световен вицешампион до 23 г. от 2017-а.


С интерес се очаква и двубоят между натурализирания у нас чеченец Али Умарпашаев и Мирослав Киров, бронзов медалист от Евро 2014. Двамата спорят за титулярното място в категория до 74 кг. 

Още двама чеченци с наш паспорт ще види публиката в Ловеч – Ахмед Махамаев (92 кг) и Ахмед Батаев (97). Заедно с Али Умарпашаев, триото се 

присъединиха по-късно към отбора заради спрени полети от Русия, но се включи в лагера на Белмекен и Тетевен.

При жените голямата отсъстваща ще е Тайбе Юсеин. Световната и двукратна европейска шампионка в момента минава рехабилитация след операция на коляното. Капитанката на националките, която единствена засега е с квота за олимпиадата, ще се присъедини към отбора за следващия лагер.

Останалите ни най-добри състезателки обаче ще излязат на тепиха в петък. Биляна Дудова, носителка на европейски титли в три различни категории, ще се бори  при 57-килограмовите. В същата категория ще стартира и Евелина Николова, сребърна медалистка от Евро 2019 при по-леките до 55 кг.

 

Настоящите европейски шампионки Миглена Селишка (50 кг) и Мими Христова (65 кг) запазват категориите си и за родното първенство, както и Мария Оряшкова при най-тежките до 76 кг.

Първенството започва в четвъртък, 15 октомври, от 10 часа със схватки в свободния стил. В петък стартират жените, а в събота – класиците. Толеранс 2 кг.

Срещите ще бъдат предавани на живо в сайта на БФ Борба.


„Постепенно влизат във форма – каза Валентин Ангелов, старши треньор на свободняците. -  За нас са по-важни олимпийските квалификации, но ако световното все пак го има, ще направим една добра проверка за моментната подготовка на момчетата.”


„Направихме отлични лагер - допълни Петър Касабов, старши треньор на жените  - Виждам голямо усърдие, мотивация, съзряване и голям глад за победи!”

„Много съм доволен от последния лагер в Тетевен, всички момчета се раздадоха – обяви Армен Назарян, селекционер на националите. – Липсват им състезанията, наблюдавам у всеки един от тях голяма жажда и желание да се докажат. Е, имаме някои леки трамви, но не е нещо сериозно.”

 

Водещо новини